FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Discuss, ask, or get help with engine and mechanical queries in here.

Moderator: Moderators

perils
1.6 8v
Posts: 16
Joined: Tue Apr 01, 2008 1:15 pm
Location: Reading,Berkshire

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by perils » Tue Apr 28, 2009 9:02 am

***UPDATE***

Hi guys....

Got my 406 back from Autosolutions here in Reading..... Still not fixed !!!

I will now type in exactly what is written on the invoice..

I just what some of you on here to give me your opinions as to their diagnostics please..

Here goes..

"Investigate cause of erratic engine idle, misfire and power loss. Carry out DIAG2000 fault code and running test. Carry out engine ECU firmware download. Re-initialise engine ECU and road test.

No faults were recorded in the ECU memory.

The running parameters check highlighted a fault with the engine ECU's interpretation of the coolant temperature (reading decreasing as temperature increased). This fault will cause poor mixture and idle control. The download and reset has rectified this problem.

The misfire is not apparent with a hot engine and may be caused by sticking cam followers (a common fault with this engine)."

*****************

There you go, thats the report I got back.
The car still runs lumpy until hot (check my previous posts for full details).

The car is a 2001 D9 2ltr with 48k on the clock. In top condition other than this running problem....
Getting to the stage now where if I can't get it sorted I'm going to have to let the car go and start with something else. This is really bugging the hell out of me...

Is this also true about the cam followers ??

PLEASE HEEEEELP !!!!

Cheers
Nick
Nick
2001 Yreg 406GTX

User avatar
Welly
The moderator formally known as Welton
Posts: 14620
Joined: Tue Jan 10, 2006 1:52 pm
Location: East Midlandfordshire

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by Welly » Tue Apr 28, 2009 9:18 am

I certainly haven't heard it's a "common problem" at all.

In my opinion if you've got sticking cam followers you'd get some ticking noise along with the lumpy running.

It's probably something really silly and cheap but finding it could be tricky :frown:

Dare I suggest going to Peugeot?

*hides*
Cars in my care:

2005 Volvo S40 T5 a bit pampered
2010 Citroen C4 1.6 HDi turbo de' explosions
2010 Renner Twingo refreshingly simple

teamster1975
Site Admin & Mad Biker!
Posts: 6275
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:07 pm
Location: Woking, Surrey

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by teamster1975 » Tue Apr 28, 2009 11:44 am

Some garage wrote:The misfire is not apparent with a hot engine
Did you try changing the coolant temp sensor?
1996 406 1.8LX Got a bad case of hydro lock!
1996 406 Executive 2.0 Turbo XU10J2TE No longer hangin' on in there :(
1997 Honda CB500V
2003 Volvo V40 1.8 GDi SE killed by a nutter in a beemer 5 series
2008 Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

"Always look on the bright side of life, dedo, dedo dedodedo"

perils
1.6 8v
Posts: 16
Joined: Tue Apr 01, 2008 1:15 pm
Location: Reading,Berkshire

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by perils » Sun May 10, 2009 10:06 pm

Hi again,

Have changed the temp sensor now (3 days ago) and the problem is still there...

Euro car parts supplied the new sensor of the shelf, well done for that..

Now, I wonder what's next to change......?

I have cleaned the idle air control valve but wonder if I should get a new one....
Trouble is my symptoms go away once the engine has been at running temp for a while.

Any more ideas people ?

Cheers
Nick
2001 Yreg 406GTX

danbloke2000
Newbie
Posts: 8
Joined: Mon May 11, 2009 11:54 am

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by danbloke2000 » Sat May 16, 2009 11:19 pm

have tried to follow the instructions on this post and got stuck on the TDC sensor. My car does not appear to have one? Or, at least, in the place it is supposed to be in the post. Haines manual was of little help too.

I have tried many things, changed a few bits and still my fault is not cured. Basically it turns, fires then dies. If I am lucky then it will start and I can keep the revs up (with random engine complete stop) to a point where is it warm. it will then run.
most of the time it turns, fires a couple of times then dies.
supposed to be on holiday in it the end of the week.......not looking good.

so my question. where is the TDC on a 2L 16v R plate?
or any other suggestions much appreciated.
cars are a bit like marmite!

danbloke2000
Newbie
Posts: 8
Joined: Mon May 11, 2009 11:54 am

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by danbloke2000 » Sat Jun 06, 2009 1:26 pm

map sensor. changed it, all good. phew.
cars are a bit like marmite!

lukas
Newbie
Posts: 1
Joined: Mon Jun 22, 2009 7:37 pm

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by lukas » Mon Jun 22, 2009 8:08 pm

Hi.

I have 406 1.8 16v 97y 93553 on the clock, it's my first car and I have problem with revs look everywhere in this cars should be 850-900rpm but I have little more than 1000 exactly is between 1000-1100 after when engine is warm its stays like that. I don't know what to do and it's little annoying ??



Help :? :? :? :? :? :? :?

keys84
1.8 8v
Posts: 29
Joined: Wed Apr 01, 2009 3:46 am
Location: Staffs, D8 1.8 16v

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by keys84 » Sun Jul 26, 2009 4:59 pm

Hi all i have exactly the same problem as lukas
i was thinkin the lambda sensor but not sure.
with sensor unplugged its exactly the same
is there any way to test the lambda sensor with a AVO/Circuit tester??
the exhaust smells very rich!!! and the MPG is abismal but i have been doin a lot of town driving so unsure on that.
any help would be Greatly appreciated as i love this motor


PS done 78k had recent service, and cam belt etc. is all up together
What ever the problem it has cooked my cat. and only passed the MOT by 0.01% :cry:
1996 Peugeot 406 1.8 16V

teamster1975
Site Admin & Mad Biker!
Posts: 6275
Joined: Sun Oct 28, 2007 9:07 pm
Location: Woking, Surrey

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by teamster1975 » Sun Jul 26, 2009 10:28 pm

I've heard that the lambda sensor can cause rough idling, your emissions would be way off as well. Don't know how you test it though...
1996 406 1.8LX Got a bad case of hydro lock!
1996 406 Executive 2.0 Turbo XU10J2TE No longer hangin' on in there :(
1997 Honda CB500V
2003 Volvo V40 1.8 GDi SE killed by a nutter in a beemer 5 series
2008 Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

"Always look on the bright side of life, dedo, dedo dedodedo"

User avatar
mjb
Site Admin
Posts: 7975
Joined: Wed May 31, 2006 9:06 pm
Location: Stoke

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by mjb » Sun Jul 26, 2009 10:37 pm

I seriously need to unplug my lambda and put a variable sensor in its place so I can tell what it does to the car's behaviour....

Someone buy me a spare 406? ;)
<steve_earwig> I think this forum is more about keeping our cars going with minimal outlay than giving our cars more reason to go bang

RandollS
1.6 8v
Posts: 10
Joined: Sun Jul 26, 2009 7:31 pm

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by RandollS » Mon Jul 27, 2009 6:06 pm

So will unpluging the Lambda sensor make the ECU think its giving a normal reading?

Thanks

robb
2.0 Turbo
Posts: 399
Joined: Tue Jul 28, 2009 3:27 pm
Location: lancashire

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by robb » Tue Aug 11, 2009 6:58 pm

followed the instructions now it stalls every time I let the revs down any ideas anyone :?
1997 406 2.0 petrol estate lx..D8.............OH dear where does this nut go?

User avatar
steve_earwig
Moderator
Posts: 18965
Joined: Thu Oct 04, 2007 6:09 pm
Location: Jastrebarsko, Croatia http://www.jastrebarsko.hr/lokacija/

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by steve_earwig » Tue Aug 11, 2009 7:57 pm

Which instructions?
Unskilled meddling sin©e 2007

2004 D9 2.0 HDi 110 Estate lhd VF38ERHZF81657352 - sold but being very well looked after.
1991 Yamaha TDM850 - fuel leaks galore!
2008 Toyota Recall4 2.0 VVTI ATM LHD JTMBH31V90D007261 - flimsy piece of crap.
1953 Matchless G3LS - It's alive!!

robb
2.0 Turbo
Posts: 399
Joined: Tue Jul 28, 2009 3:27 pm
Location: lancashire

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by robb » Tue Aug 11, 2009 8:03 pm

Sorry the stepper motor cleaning instructions :oops:
1997 406 2.0 petrol estate lx..D8.............OH dear where does this nut go?

User avatar
steve_earwig
Moderator
Posts: 18965
Joined: Thu Oct 04, 2007 6:09 pm
Location: Jastrebarsko, Croatia http://www.jastrebarsko.hr/lokacija/

Re: FAQ - 406 D8 petrol (Excl. V6) running and starting problem

Post by steve_earwig » Tue Aug 11, 2009 9:01 pm

It made it worse? I think it's dead...
Unskilled meddling sin©e 2007

2004 D9 2.0 HDi 110 Estate lhd VF38ERHZF81657352 - sold but being very well looked after.
1991 Yamaha TDM850 - fuel leaks galore!
2008 Toyota Recall4 2.0 VVTI ATM LHD JTMBH31V90D007261 - flimsy piece of crap.
1953 Matchless G3LS - It's alive!!

Locked